80 jaar later: Bijzondere herdenking bemanning Lancaster

View this news item in English

Gepubliceerd op

80 jaar later: Bijzondere herdenking bemanning Lancaster

Dinsdag 13 juni hebben de bovenbouw kinderen van alle basisscholen in Workum op indrukwekkende wijze de bemanningsleden Harold Elvin Howsam en Arthur Gordon Fletcher herdacht van de neergeschoten Lancaster ED603. Deze Lancaster werd precies 80 jaar geleden, in de nacht van 12 op 13 juni, op zijn terugweg boven het IJsselmeer neergehaald door een Duits gevechtsvliegtuig.

Om deze gebeurtenis te herdenken, hebben de kinderen deze mannen geëerd met een speciale herdenkingsceremonie. Als voorbereiding op deze herdenking heeft gemeente Súdwest-Fryslân een lesbrief aangeboden waarin het verhaal van Harold en Gordon werd verteld, evenals de moedige daden die zij hebben verricht. Lees meer over de spannende les over de berging op omropfryslan.nl.

Een van de opdrachten in de lesbrief was het bedenken van een manier om Harold en Gorden te eren. Verschillende kinderen hadden ervoor gekozen om een brief te schrijven aan de familieleden van Harold en Gordon, waarin ze iets vertelden over het leven van de mannen maar vooral ook hun dankbaarheid en respect uitspraken.

Bezoek aan begraafplaats

Het hoogtepunt van de herdenking was het bezoek aan de begraafplaats. Hier hebben de kinderen stilgestaan bij de moedige daden van de bemanningsleden. Johannes Hoekema las een mooi gedicht voor. Veel kinderen hebben bloemen gelegd bij de graven van Harold en Gordon en een aantal kinderen lazen hun brief voor. Tot slot klonken het Canadese en Engelse volkslied over de begraafplaats. Het was een waardevol moment waarin de kinderen de kans kregen om stil te staan bij de moed en opoffering van deze dappere mannen.

Met deze bijzondere herdenking hebben de kinderen uit Workum een prachtige boodschap van respect en dankbaarheid overgebracht aan Harold en Gordon. Ze  hebben laten zien dat de herinnering aan de heldendaden van deze mannen ook voortleeft in de gedachten van deze generatie.

Berging

In september wordt het vliegtuig waarmee Harold en Gordon zijn gecrasht uit het IJsselmeer geborgen. De kinderen uit Workum mogen in september langskomen om wrakstukken te bekijken en meer over het verhaal van de bemanningsleden en de Lancaster te weten te komen. Met als doel het verhaal van vrijheid te blijven vertellen en door te geven aan de jonge generatie. 

Met de berging hopen we ook de drie bemanningsleden waarvan het lichaam tot op heden nooit is teruggevonden te vinden om ze een laatste rustplaats te geven.

Het verhaal over de operatie, crash en bemanning lees je op www.geborgenverleden.nl.